Zdá se, že outdoorové sportovní oblečení a oblečení pro volný čas jsou inzerovány všude. To, co odlišuje outdoorové vybavení od každodenního oblečení, je způsob, jakým jsou jednotlivé oděvy speciálně upraveny pro příslušné outdoorové sporty. Zjednodušeně to znamená, že některé funkční látky nabízejí obzvláště dobrou ochranu proti větru a dešti , zatímco jiné nabízejí výjimečné teplo nebo jsou extrémně prodyšné nebo rychle schnoucí . Outdoorové oblečení nabízí skvělý střih, vynikající svobodu pohybu a je pohodlné na nošení pro venkovní sportovní aktivity.

Při navrhování a výrobě funkčních oděvů používají zkušení výrobci jako Mammut, Jack Wolfskin a Vaude pestrou škálu funkčních materiálů. Spolu s rychleschnoucími funkčními košilemi, nepromokavými tvrdými bundami a softshellovými bundami vhodnými pro aktivity jsou další oblíbené možnosti funkční spodní prádlo, outdoorové sportovní ponožky a odolné turistické kalhoty. Protože funkční vlastnosti a materiály pro outdoorové oblečení se liší v závislosti na příslušném sportu, najdete zde stručný přehled různých druhů outdoorových sportů a příslušného funkčního oblečení v každém případě.

TURISTICKÉ A TREKINGOVÉ OBLEČENÍ - DOKONALÝ PŘÍKLAD VENKOVNÍHO OBLEČENÍ
Pro mnoho lidí termín „outdoorové oblečení“ zpočátku připomíná kostkované turistické košile a dlouhé vycházkové ponožky vyčnívající z vycházkových bot po kotník . Klasické alpské oblečení je nadčasově moderní a po celá desetiletí se nosí na turistiku v horách. To, co se v průběhu let změnilo, jsou materiály, které se staly mnohem lehčími a jsou extrémně rychle schnoucí. Turistické bundy jsou také velmi lehké a nabízejí mimořádně dobrou ochranu před větrem a deštěm. V závislosti na počasí se turisté mohou rozhodnout pro softshellové nebo hardshellové bundy.

HARDSHELL NEBO SOFTSHELL - JAKÝ JE ROZDÍL?
Termíny hardshell a softshell se často používají pro venkovní nošení. Ať už se jedná o softshellové vesty a softshellové bundy, nebo skořepinové kalhoty a skořepinové kabáty - tyto dva druhy funkčního vybavení často vyžadují volbu mezi těmito dvěma typy konstrukce. Hardhelové bundy, kalhoty a kabáty nabízejí fantastickou ochranu proti větru a dešti. Mají velmi vysoký vodní sloupec a jsou obvykle vybaveny nepromokavou kapucí. Díky použití prodyšných membrán, jako je Gore-Tex nebo Ceplex, jsou drsné venkovní textilie nejen větru a voděodolné, ale také prodyšné. To znamená, že vlhkost lze přenášet zevnitř ven a současně zabránit pronikání deště dovnitř bundy.

U softshellových bund nebo kalhot naopak není kladen důraz na hydroizolaci, ale na umožnění vynikající svobody pohybu a dosažení optimální prodyšnosti. Mnoho softshellových funkčních tkanin nabízí dobrou nebo velmi dobrou ochranu před chladným větrem a zaručuje sportovní a pohodlné nošení. Některé jsou vybaveny membránou Gore Windstopper, díky níž je funkční oděv zcela a trvale větruodolný. Softshellové oblečení může také nabídnout určitou úroveň ochrany před deštěm. V případě silného a trvalého srážení je však softshellová výbava jasně překonána hardshellovým vybavením.